Leren omgaan met geld: belangrijker dan ooit

Key visual leren omgaan met geld belangrijker dan ooit

Wat doe je als kind als je V-bucks voor Fortnite op zijn? Dan koop je gewoon weer nieuwe! Welkom in de digitale wereld. Een wereld waar voor veel kinderen het geld nooit op kan raken. Dit blijkt onder meer uit het recente onderzoek 'Leren omgaan met geld' van de Volksbank.

Kinderen kennen de waarde van geld niet goed

Door de stijgende prijzen vindt 78% van de ouders het steeds belangrijker worden om zijn kind de waarde van geld bij te brengen. Kinderen moeten beter leren kiezen. Zo maakt één op de drie ouders zich wel eens zorgen om de impulsaankopen van hun kind. Het is daarom belangrijk dat kinderen beter keuzes leren maken door ze bewust te maken en zelf geld te laten verdienen en te sparen.  

Ook vinden ruim zes op de tien ouders dat onzichtbare uitgaven zoals abonnementen voor digitale diensten en betalingsapps, het lastig maken om alle uitgaven goed inzichtelijk te maken voor kinderen. De onlinewereld speelt hier een grote rol in. Een kwart van de ouders vreest dat hun kinderen geloven dat geld nooit op kan raken. 

Andere opvallende cijfers uit het onderzoek:

  • 94% vindt het belangrijk om met hun kind te praten over de waarde van geld 
  • 95% vindt het belangrijk dat hun kind op jonge leeftijd al de waarde van geld leert kennen 
  • 78% vindt het steeds belangrijker worden om de waarde van geld bij te brengen, door de stijgende prijzen 

Ouders en leerkrachten kunnen kinderen hierin begeleiden, maar ook banken kunnen een rol spelen. Uit eerder onderzoek blijkt dat ouders er zeer positief tegenover staan als een bank zou helpen bij het omgaan met geld. De Volksbank biedt daarom dit platform waar ouders praktische handvatten en ondersteuning kunnen vinden voor de financiële opvoeding van hun kinderen.

Lees hier het persbericht over het onderzoek