Zo help je iemand met geldproblemen

VB 01712

Vijf tips om iemand te helpen bij geldproblemen

1. Open het gesprek en neem de tijd
Vraag hoe het écht met iemand gaat zonder direct naar geldzaken te informeren. ‘Heb je stress?’ is een goede vraag om te stellen. Zo kan je een bruggetje maken naar de eventuele financiële problemen. En neem vooral de tijd voor de ander. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling of een kopje koffie. Zo heb je de ruimte om goed naar iemand te luisteren.

2. Bespreek samen de mogelijkheden
Wanneer er inderdaad financiële stress is, is het goed om te vertellen dat er mogelijkheden zijn. Stel vragen om goed zicht op de situatie te krijgen en kijk samen welke oplossingen passen bij de omstandigheden. Laat de hulpvrager zelf een keuze maken uit de opties die er zijn.

3. Maak een stappenplan met heldere doelen
Het is handig om samen een stappenplan te maken en deze op te delen in kleinere doelen. Zo creëer je met elkaar direct een concreet overzicht. Dat helpt vaak om de hulpvrager te motiveren en het stappenplan als haalbaar te laten ervaren.

4. Laat de regie bij de hulpvrager
Zeker niet onbelangrijk: geef de hulpvrager altijd het gevoel dat hijzelf de controle heeft en verantwoordelijk is voor het vinden van een oplossing. Jouw rol is een helpende hand bieden door advies te geven. Uiteindelijk bepaalt de hulpvrager zelf wat hij met dat advies doet.

5. Schakel professionele hulp in
Het inschakelen van professionele hulp is altijd een goed idee. Ook wanneer de financiële problemen op het eerste oog niet al te groot lijken. Er zijn veel organisaties gespecialiseerd in het bijstaan van mensen met financiële stress of betaalproblemen. Websites als de Nederlandse Schuldhulproute of Geldfit wijzen je verder op weg.