Vertrouwen winnen, is de beste aanpak

Budget Coach

Aan de slag als vrijwillig budgetcoach

Paula Busscher is naast haar werk als managementassistente bij de Volksbank, ook vrijwillig schuldhulpmaatje: “Als vrijwilliger help ik mensen die hun financiën niet meer kunnen overzien. Samen brengen we de in- en uitgaven in kaart. Daarna stellen we een plan op om er weer bovenop te komen. Er rust een enorm taboe op dit onderwerp. Mensen trekken vaak veel te laat aan de bel waardoor de geldzorgen alleen maar groter worden. Daar komt nog eens bij dat door inflatie steeds meer mensen in de knel komen. Ook mensen die werken en zuinig leven, zo erg is het zelfs. Dus vrijwilligers zijn nu noodzakelijker dan ooit. Op werkelijk alle fronten.

Van opleiding naar praktijk

Via mijn werk deed ik de opleiding tot budgetcoach. Wat ik daar leerde wilde ik graag in de praktijk brengen. Als vrijwillig schuldhulpcoach ervaar ik nu hoe het is om iemand te helpen. Het is fijn om voor mensen met financiële zorgen het verschil te maken en duurzame oplossingen te vinden voor hun problemen.

Werken aan een oplossing

Door hier concreet mee aan de slag te gaan ben ik er veel bewuster van geworden dat de problematiek vaak heel complex is. Veel mensen komen buiten hun schuld in de problemen door ellende in de privésfeer gecombineerd met bijstandsregels die zich onverwacht tegen hen keren. Of men is niet op de hoogte van bepaalde toeslagen. De beste aanpak: het vertrouwen winnen want men gooit zelden meteen alle financiële zorgen op tafel. En daarna naar een oplossing toewerken. Dus niet de problemen overnemen – een enorme valkuil – maar de mensen zelfredzaam maken.”

Een uurtje voor een ander

Tip van Paula: “Iedereen heeft tegenwoordig een overvolle agenda, waardoor er voor vrijwilligerswerk geen ruimte lijkt. Maar kijk eens of je niet iets kunt inruilen voor een uurtje voor een ander. Je krijgt er zoveel waardering en dankbaarheid voor terug.”

Geïnspireerd door Paula? Zet dan ook jouw kennis en ervaring in als budgetcoach via vrijwilligersplatform NLvoorelkaar.