Overstappen naar een duurzame bank?

Hoe stap ik over naar een duurzame bank?

Natuurlijk wil je graag dat je bank jouw spaargeld duurzaam investeert. Maar hoe kom je erachter of een overstap naar een duurzame bank de moeite waard is? 

Deze vier praktische tips helpen je bij je overweging:
 

 1. Onderzoek hoe duurzaam jouw bank is
  Wil je weten hoe jouw bank scoort op thema’s als mensenrechten, wapens, natuur en dierenwelzijn? De Eerlijke Bankwijzer laat zien hoe duurzaam banken bezig zijn.
   
 2. Spreek je bank aan
  Niet tevreden over het duurzaamheidsbeleid van je bank? Dan is het sowieso goed om ze dit te laten weten. 
   
 3. Bekijk de voor- en nadelen van overstappen
  Overstappen is makkelijker dan je denkt.  Maar let op:
  - Je kunt je rekeningnummer vaak niet behouden
  - De korting op je hypotheek kan mogelijk komen te vervallen 

  Overweeg zelf of dit opweegt tegenover de voordelen:
  - Je geld levert een positieve bijdrage aan het klimaat, een rijke natuur en mensenrechten.
  - Je geld wordt geïnvesteerd in duurzame projecten en bedrijven, zoals windparken en de verduurzaming van gebouwen. En bijvoorbeeld niet in fossiele energie.
  - Je oefent invloed uit op bedrijven en organisaties om duurzamere beslissingen te nemen.
   
 4. Kies waar jij wil bankieren 
  Op de site van de Eerlijke geldwijzer kun je vergelijken hoe banken scoren op diverse duurzaamheidsthema’s en beoordelen welke bank het beste bij jou past.
  Keus gemaakt? Je bank helpt je graag bij het overstappen en maakt dit makkelijker met de overstapservice. Je bij- en afschrijvingen worden dan automatisch doorgeleid van je oude naar je nieuwe rekening.
   

De Eerlijke Bankwijzer maakte in mei 2023 bekend dat de Volksbank en haar merken SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen wederom de hoogste groene scores hebben van alle banken in Nederland. De Eerlijke Bankwijzer is een onafhankelijke maatstaf die laat zien hoe duurzaam banken bezig zijn. Het onafhankelijk onderzoek bestaat uit een beoordeling op de thema’s belastingen, dierenwelzijn, gendergelijkheid, klimaatverandering, mensenrechten, natuur en wapens.

 

Eerlijke geldwijzer